Ce mănâncă cei mici
Grădinița Biobee oferă copilașilor mâncare gătită în bucătărie proprie
Nouă ne place să gătim şi să servim cu dragoste mâncare gătită încet (slow cooking). Aceasta este pledoaria pentru întoarcerea la plăcerile simple ale vieţii, la valorile esenţiale ale umanităţii şi la micile răsfăţuri zilnice de natură culinară. Dacă ar fi ştiut bunicile noastre că stilul lor de a găti îndelung la foc mic, de a “picura” apă în tocăniţe şi de a sta trei ore lângă borş va deveni un curent în gastronomia secolului 21, tare mirate ar mai fi fost. Pentru a păstra savoarea mâncărurilor, există multe modalități de a găti încet.
Principiile de bază pentru slow cooking sunt combinarea legumelor, lichidelor (apă, lapte, etc), a cărnurilor și a condimentelor într-o singură oală. Timpul de coacere sau fierbere variază în funcție de rețetă, dar toate mâncărurile respectă adăugarea treptată a ingredientelor și a lichidelor. Orezul se gătește într-o oră, o ciorbă bună de văcuță în vreo două, etc. Această dietă ne aduce pe masă mâncăruri delicioase și gătite cu toată dragostea.
Slow cooking a apărut ca o reacție la stilul fast food care predomină în tot mai multe culturi moderne. Dacă alegi acest tip de a găti, îți manifești atitudinea de a fi mai degrabă un “co-producator” decât un consumator, ajutând atât la menținerea sănătății tale și a familiei, cât și a mediului înconjurător. Slow cooking înseamnă conștientizarea faptului că fast food-ul ne dăunează sănătății, stilului de viață, culturii și tradițiilor.
Număr de mese servite pe zi:
Mic dejun
Gustare- fructe sau legume crude
Prânz care conține supă/ciorbă și felul doi
Gustare ora 16.00
Cantitate gramaje:
Lactate: 100-150 g
Pâine, cereale, ouă, paste, ton etc: 100 g
Supe și ciorbe: 100-150 ml
Fel principal – garnitură: 100-150 g
Fel principal – carne: 60-70 g
Gustare: 80-100 g
Calorii medii pe vârsta din care grădinița asigură în necesar de 70-90% astfel:
Mic dejun 15-20%
Gustare 10-15%
Prânz 35-40%
Gustare ora 16.00 10-15%